Čestitika povodom Dana Armije RBiH, za očuvanje i odbranu njenih i naših prava....

Na početku brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu od susjeda, potpomognutih iznutra, bez oružja i u svakom pogledu inferiorni, patrioti naše domovine uspjeli su munjevitom brzinom da se organizuju i formiraju Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

Uoči agresije u BiH je postojalo više političkih subjekata bosanski orjentisanih, a u presudnim momentima za odbranu naše domovine pripadnost političkoj stranci potpuno je zanemarena. Ujedinili smo se u herojskoj odbrani i uspjeli da se efikasno suprotstavimo svim neprijateljima, a u godinama otpora postanemo vojna sila koja je oslobađala BiH od okupatora. Pokazali smo savršenu organizovanost, hrabrost i odlučnost.  

Vojni uspjesi Armije RBiH zaustavljeni su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Danas 25. godina poslije sloma vojne agresije, svjedoci smo novih udara na Bosnu i Hercegovinu   od istih ideologija, samo na drugi način: najčešće prikrivenim ekonomskim, političkim, pravnim i drugim, uglavnom, prljavim  metodama, a sve sa ciljem da agresori ostvare davno dogovorene podjele i nestanak Bosne i Hercegovine kao suverene i nezavisne države.

Na ovaj historijski dan za našu domovinu, na 29. rođendan naše Armije RBiH, pozivamo prvenstveno probosanski orijentisane političare da zanemare lične i stranačke interese i da odsudno brane i dostojanstveno očuvaju BiH kao suverenu, nedjeljivu državu, u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Jedino na taj način  možemo očuvati i napraviti prosperitetnom našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo i sve bosanske patriote u BiH i širom svijeta da budu budni i spremno se uključe u naše nove borbe u skladu sa njihovim mogućnostima. Samo globalno i čvrsto povezani sa domovinom možemo se efikasno suprostaviti našim neprijateljima.

 

Za časnu ideju slobodne jedine nam domovine hiljade pripadnika Armije RBiH dalo je svoje živote, a desetine hiljada nevinih je ubijeno. Prisjetimo se tih dana žrtve, zajedništva i pobjede. Kroz svijetlu historiju  branioci  BiH nikada nisu bili ni agresori niti osvajači.

Svim pripadnicima Armije RBiH i svim građanima naše domovine čestitamo Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine!

Za našu  BiH  odlučno i zajedno !  

 

 

Kongres Bošnjaka svijeta   

World Congress of Bosniaks   


Print   Email

Related Articles