DESET GODINA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Dok je pandemija koronavirusa blokirala rad mnogih svjetskih organizacija Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) je tokom nje postao jači, te čak i povećao broj ali i značaj svojih aktivnosti. 

U septembru 2020. godine, u skladu sa zdravstvenom krizom u svijetu, održana je i prva online Izborna Skupština KBS-a koja je uspjela da okupi desetine registrovanih KBS delegata iz raznih dijelova svijeta. Delegati su se odazvali čak sa četiri kontinenta, usprkos preko 17 sati međusobne vremenske razlike, te iz zemalja kao što su Australija, Švedska, Amerika, Turska, Slovenija, Norveška, Kanada i, naravno, Bosna i Hercegovina - pokazavši još jednom svoje jedinstvo ali i zalaganje i spremnost za ostvarenje ciljeva ove organizacije. Na Izbornoj skupštini je izabrano i novo rukovodstvo, predstavljene aktivnosti u prošle dvije godine kao i teme, projekti i pravci djelovanja za budući rad.

Bitno je istaknuti da je samo listanje svih KBS-ovih projekata, tribina, foruma, dopisa, te sastanaka sa raznim društvenim i političkim akterima iz cijeloga svijeta iz prethodne dvije godine trajalo gotovo pola sata – ali i to da je još veći i značajniji skup aktivnosti predviđen za budućnost.  

KBS aktivizam – od tribina, foruma i saopštenja do povezivanjem sa svjetskim vladama


Javna tribina "Borba za Bosnu i Hercegovinu"
 

Od prošlogodišnje Izborne Skupštine do danas, osnovan je i online Forum Kongresa Bošnjaka Svijeta, čiji je cilj prema riječima osnivača: „Pružiti članovima KBS-a sigurno mjesto saradnje, diskusija i informisanja, ali također pružiti svim ostalim bošnjačkim i pro-bh. patriotima i aktivistima mjesto okupljanja za zdrave rasprave o temama vezanim za državu BiH i bošnjački narod“.

U istom periodu KBS je imao nekoliko saopštenja, pisama, i obraćanja koji su upućeni različitim organizacijama, institucijama, kao i određenim političkim zvaničnicima u BiH i svijetu. Neki od njih nisu i neće biti objavljeni, a oni koji su publicirani uključuju:

-Pismo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Biračima iz dijaspore uskraćeno pravo glasa“

-Pismo britanskom ambasadoru u BiH Matthew Fieldu, američkom ambasadoru Ericu Nelsonu,  državnom sekretaru
SAD-a Antony Blinkenu i specijalnom predstavniku SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmeru, povodom inicijative za smjenu Valetnina Inzka, Visokog predstavnika za BiH.

- Saopštenje povodom lokalnih izbora u Mostaru, održanih u novembru 2021.godine pod nazivom „KBS upozorava i apeluje, glasači iz dijaspore su ogorčeni zbog nesloge pro-bh. stranaka u Mostaru

- Čestitke povodom Dana nezavisnosti i Dana Armije Republike Bosne i Heregovine

Kongres Bošnjaka Svijeta, je tokom prošle godine, u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, održao i nekoliko javnih trbina, konferencija, sastanaka, online i uživo. Jedan od skupova bila je javna tribina, koja je održana u Stocu 21.11.2020. godine, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pod nazivom „Stolac - Bosna i Hercegovina, globalno uvezivanje - lokalno i regionalno djelovanje“. Predavači na tribini bili su: prof. dr. Enver Imamović, historičar i zastupnik u Parlamentu FBiH Amer Obradović i predsjednik KBS-a Azem Dervišević. Gost kulturno - zabavnog programa bio je vokalni solista Adnan Pajević. Javna tribina je održana u Muzeju Šarića kuća.  Održan je i online sastanak, Kongresa Bošnjaka Svijeta sa predstavnicima bošnjačkih nacionalnih vijeća  iz Srbije i Crne Gore. Dogovorena je stalna saradnja na projektima i događajima, koji su od zajedničkih interesa za Bošnjake u regiji i svijetu.

Pored održane javne tribine u Stocu, održana je i Regionalna konferencija u Goraždu, pod nazivom „Bošnjaci na tromeđi u borbi za ravnopravnost i progres“. Regionalna konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici Kongresa Bošnjaka Svijeta, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, imala je za cilj da se definiše okvir koji će doprinijeti održivoj saradnji među ključnim institucijama Bošnjaka u regionu i dijaspori, sa posebnim osvrtom na unapređenje saradnje u područjima ekonomije, prava, obrazovanja, kulture i sporta, ostvarila je svoju primarnu svrhu navode iz KBS-a. 


"Učesnici Regionalne konferencije u Goraždu Hotel Behar" 


Posjete i susreti sa lokalnim i svjetskim zvaničnicima


"April 2019. delegacija Kongresa Bošnjaka Svijeta i veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine u Parlamentu USA države Massachusetts"

U decembru 2020. godine, delegacija Kongresa Bošnjaka Svijeta posjetila je uvaženog Franju Komaricu, biskupa Banjolučke biskupije. Posjeta je bila nastavak ranije započete saradnje. Tokom posjete razmijenjena su mišljenja o sadašnjoj situaciji u BiH i dogovoren je nastavak saradnje. Iz KBS-a navode, da izuzetno cijene i podržavaju rad biskupa Komarice, što će se činiti i u narednom periodu intenzivnije kroz zajedničko djelovanje i projekte. Tokom posjete, biskup Franjo Komarica i predsjednik KBS Azem Dervišević uputili su video poruku građanima Bosne i Hercegovine, izdvajmo jedan dio poruke: „Gdje god bili nastojte afirmirati sebe u sebi. Nemojte pogaziti sebe, ono što ste ponijeli iz svojih korijena. Tuđe poštujte, a svoga se ne stidite i ne odričite“..


"Biskup Franjo Komarica,  Azem Dervišević i Sulejman Vranj" 

Delegacija Kongresa Bošnjaka Svijeta posjetila je  Grad Bihać i susrela se sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. Kako je istaknuto, u narednom periodu kroz zajedničku saradnju pokušati će se uspostaviti veza između brojne dijaspore sa područja Grada Bihaća, i lokalne zajednice s ciljem promocije grada i njegovih potencijala.


"Delegacija KBS-a prilikom posjete gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću"


KBS – Javna tribina i promocija knjige “Pregled historije Bosne” u Bošnjačkom institutu


Ahmet Sejdić, Sead Omeragić, Abdulah Sidran, Nihad Krupić i Safet Alispahić

 
Pored održavanja različitih konferencija, posjeta, sastanaka, Kongres Bošnjaka Svijeta je radio interno, unutar svojih timova, gdje su uspostavljene koordinacije po regijama kao i saradnja KBS-a sa drugim organizacijama u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Važno je istaknuti da Kongres Bošnjaka Svijeta redovno održava sjednice Upravnog odbora i ostalih organa putem „zoom aplikacije“, na kojima se detaljno planiraju aktivnosti i budući rad organizacije.

Održan je i sastanak sa rektorom Univerziteta u Sarajevu dr. Rifatom Škrijeljom, potpredsjednikom Akademije nauka i umjetnosti BiH dr. Mirkom Pejanovićem i dekanom Fakulteta političkih nauka dr. Seadom Turčalom, povodom inicijative za ustavnim refromama koju je Kongres uputio navedenim institucijama. Na inicijativi će se raditi u narednom periodu, kako je dogovoreno na sastanku.

Planirane su različite vrste aktivnosti na kojima se već radi unutar Kongresa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Također, jedan od fokusa budućeg rada bit će i širenje KBS-a u zemlje u kojima je prethodna aktivnost Bošnjaka bila na nižem nivou od očekivane, u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji, a forsirat će se rad sa mlađim kadrovima i novom generacijom bošnjačkih nevladinih aktivista i lidera.

KBS je nevladina, nestranačka i autonomna organizacija Bošnjaka iz BiH i cijelog svijeta, pa je kao takva i najstariji svjetski kongres Bošnjaka, te jedina organizacija ove vrste čije rukovodstvo nije fokusirano na samo jednu osobu ili osnivačku grupu, nego je sačinjeno od aktivista biranih redovnim, transparentnim i demokratskim glasanjima širom svijeta, u skladu sa Statutom kojeg možete pročitati ovdje (Link).

Glavni ured Kongresa Bošnjaka Svijeta nalazi se trenutno u ulici Titova 7, Sarajevo. Ured će uskoro biti premješten na novu adresu, ul. Branilaca Sarajeva 31.

Kontakt: 

387 33 222 886,

info@kongresbosnjaka.org

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Print   Email

Related Articles