Dodijeljene nagrade pobjednicima literarnog konkursa "Samir Dervišević"

S namjerom da damo mali doprinos promociji bosanskog jezika među našim mladim talentima, u oktobru mjesecu 2018. godine smo raspisali literarni konkurs na temu “Kazivala mi nana”. Željeli smo da to literarno takmičenje bude namijenjeno djeci koja pohađaju osnovne škole u bosanskohercegovačkom entitetu RS uzrasta od petog do devetog razreda.

Cjelokupna ideja o raspisivanju konkursa potekla je od porodice Samira Derviševića, dječaka koji je u dobi od svojih  14 godina ubijen, bačen sa mosta u Višegradu, i čije tijelo još nikad nije pronađeno. Bio je đak osnovac. Porodica mu je i na ovaj način htjela odati počast.

Pobjednicima takmičenja, prva tri mjesta, bila je namijenjena i novčana nagrada koju je u potpunosti obezbijedila Samirova porodica.

 

Radove su pregledali i ocijenili članovi Komisija koju smo okupili za ovu priliku, u sastavu: akademik Abdulah Sidran, te članovi rukovodstva Kongresa Bošnjaka Svijeta  Ahmet Sejdić i Emina Cerić.

Radovi koji su pristigli su pregledani, ocijenjeni te je na kraju donešena odluka da se prva nagrada u iznosu od 500KM dodijeli Zejneb Malkić iz Srebrenice, druga nagrada u iznosu 300KM Muhamedu Softiću iz Lišnje kraj Prijedora i treća u iznosu 200KM Elvisi Osmić iz Bratunca.

Kako ne bismo opterećivali porodice nagrađenih učesnika, nagrade i priznanja smo uručili lično  na adrese stanovanja pobjednika, za što su se lično pobrinuli Azem Dervišević, te Emina Cerić i Sulejman Vranj.

Nagrada za prvo mjesto

 

 

 

 

 


Print   Email

Related Articles