KBS obilježava „Dan bijelih traka“: Pamtimo Prijedor!

Aktivnosti Hits: 910

Bh. tim Kongres Bošnjaka svijeta (KBS) pokrenuo je akciju podjele „bijelih traka“ u zakonodavnoj  i izvršnoj vlasti BiH. KBS se uključuje u dostojno obilježavanje Dana bijelih traka 31.5. 2021., kao znak čuvanja historijskog pamćenja na tragične dane zločina nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora. 

Tim povodom KBS se obratio otvorenim pismom ljudima u vlasti. 

„Kao predstavnici institucija zakonodavne i izvršne vlasti vjerujemo da poznajete noviju historiju države koju predstavljate. Približava se 31.5. 2021. godine, Dan bijelih traka koji građane Bosne i Hercegovine podsjeća na prijedorske nevine žrtve devedesetih. Svi nesrbi su bili obilježeni bijelim trakama. Mnogi su pobijeni, a logorske torture prošlo je više od 29 hiljada civila.
Preživjeli su ostali invalidi, u ranama i trajnim traumama.

To je surova prošlost, ali je, nažalost, naša i dio je naših života. Vjerujemo da tu prošlost niko ne podržava i ne opravdava jer to zlo ne smije pripadati ljudskom rodu.

Pozivamo vas da svojim gestom, nošenjem bijelih traka javno - na javnom mjestu, u prostoru gdje radite, pokažate pijetet prema
nevinim žrtvama Prijedora od '92. do '95. i svim nevinim žrtvama u bosanskohercegovačkoj prošlosti kao i žrtvama terora širom svijeta.

Kongres Bošnjaka svijeta vam poklanja bijele trake za iskazivanje solidarnosti  za žrtve prijedorskih zločina i svih drugim nevino ubijenih“, stoji u ovom obraćanju javnosti KBS-a.
Print

Related Articles