Kongres Bošnjaka svijeta: Stvari treba nazvati onakvim kakve jesu

Kongres Bošnjaka svijeta: Stvari treba nazvati onakvim kakve jesu

Aktivnosti Hits: 397

Kongres Bošnjaka svijeta uputio je javni proglas u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hecegovini kojeg prenosimo u cjelosti.

 

- Uzimajući u obzir ustavno pravni okvir države Bosne i Hercegovine (BiH) i formulacije međunarodnog prava saopštavamo da je:

  1. Dana 9. decembra 2021. godine, Dejtonski Mirovni Sporazum je zvanično i nepovratno prekršen i stavljen van snage odlukama vanredne sjednice Skupštine bosansko-hercegovačkog entiteta RS koje su i direktan poziv na rušenje i uništenje države BiH. Pošto je kršenje sporazuma pitanje legaliteta a ne političkog mišljenja, više je nebitno mišljenje političkih vođa pa čak i OHR-a koji je godinama odbijao da proces narušavanja Dejtona zaustavi – činjenica jeste da Dejtonski sporazum kao ugovor jednostavno više ne postoji.
  2. Inicijator ove skupštinske protivustavne predstave Milorad Dodik, ne može biti član Predsjedništva BiH jer je ujedno i prekršio zakletvu koju je položio prilikom svoje inauguracije, a potom i prekršio Sporazum na čijem osnovu je i postao član Predsjedništva.
  3. Milorad Dodik kao čelni čovjek ovog pokušaja uništavanja države BiH treba biti uhapšen i procesuiran, kao i predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović, presjedavajući Skupštine Denis Šulić,predsjednik RS Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković, a svim poslanicima Skupštine RS koji su glasali ZA, a još uvijek rade u državnim institucijama trebaju se oduzeti poslanički mandati i podignuti optužnice za pobunu i izdaju.
  4. Pošto su odluke ove skupštine stavile Dejtonski sporazum van snage, po principu međunarodnog prava „status quo ante“ prestaje i važnost trenutnog BiH ustava i stupa na snagu Ustav Republike BiH iz 1995. Ponavljamo, ovo nije pitanje političkog stava, jer kršenje međunarodnog ugovora je striktno pitanje legaliteta koji nalaže da materijalno kršenje jednog ugovora, kao što se desilo 9. decembra, isti ugovor stavlja van snage, dok u slučaju stavljanja van snage jednog ustava, automatski vraća prethodni ustav na snagu.
  5. Pozivamo cjelokupno građanstvo, akademske, profesionalne, društvene i sve ostale zajednice, nevladine organizacije i pojedince patriote da se aktivno uključe u reafirmaciji i odbrani prava Republike Bosne i Hercegovine i svih njenih državljana.

 

U ovom procesu prvi korak je :

 

Nazvati stvari onakvim kakve jesu:

  1. POSLANICI SKUPŠTINE RS SU 9. DECEMBRA GLASALI „ZA“ KRŠENJE DEJTONSKOG SPORAZUMA, I TIME NEPOVRATNO PREKRŠILI I STAVILI VAN SNAGE DEJTONSKI SPORAZUM, TE UJEDNO POSTALI SECIONISTI I IZDAJNICI DRŽAVE BIH.
  2. KRŠENJEM DEJTONSKOG SPORAZUMA, DRŽAVA BIH, PO PRINCIPU „STATUS QUO ANTE“ MORA BITI REORGANIZIRANA U SKLADU SA SVOJIM PRETHODNIM VAŽEĆIM USTAVOM, TO JEST USTAVOM REPUBLIKE BIH.
  3. MILORAD DODIK JE VOĐA SECIONISTIČKOG POKRETA, KOJI JE PREKRŠIO ZAKON BIH TIME POSTAO NEPRIJATELJ BROJ 1 BIH I NJENIM GRAĐANIMA I STOGA MORA BITI ZAKONSKI KAŽNJEN ZAJEDNO SA SVOJIM SAUČESNICIMA, stoji u javnom proglasu Kongresa Bošnjaka svijeta.

Related Articles