Pismo KBS-a Ambasadorima povodom najave smjene Valentina Inzka

Poštovani Ambasadori, Budući državni sekretaru SAD-a, Specijalni predstavniče za Zapadni Balkan:

Matthew Field

Eric Nelson

Antony Blinken

Matthew Palmer

 

U ime Kongresa Bošnjaka Svijeta (“KBS”) pišem vam da izrazim zabrinutost nedavnom inicijativom njemačke vlade da zamijeni dr. Valentina Inzka, trenutnog šefa Ureda visokog predstavnika („OHR“) u Bosni i Hercegovini. („BiH“), gospodinom Christianom Schmidtom, njemačkim desničarskim političarom s proruskom predrasudom i bliskim odnosom s HDZ-om, ruski-podržavanom, ekstremističkom i anti-BiH hrvatskom nacionalističkom strankom.

Brzina kojom Njemačka nastoji zamijeniti dr. Inzka sugerira pokušaj sprečavanja doprinosa tima novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena toj odluci, što je zabrinjavajuće s obzirom na sklonost ovog tima prema BiH i činjenice da je ovaj tim mnogo upućeniji i iskusniji u pitanjima koja se tiču ​​BiH od kolega iz EU-a. Alarmantna je i činjenica da politička stranka gospodina Schmidta ima snažne odnose s Rusijom koja je otvoreni neprijatelj BiH, što je vidljivo iz njihovih dosadašnjih odluka, kao što su ometanje NATO puta BiH te nedavnog ruskog veta na američku rezoluciju UN-a o priznanju genocida u Srebrenici – čime potiču poricanje genocida.

Za nas je posebno zabrinjavajući blizak odnos gospodina Schmidta s HDZ-om za koji je u januaru 2020. godine g. Schmidt primio od g. Plenkovića, predsjednika Hrvatske i čelnika hrvatskog HDZ-a, Orden Ante Starčevića – što je orden hrvatske vlade čiji se stvarni značaj i značenje mogu razumjeti samo ako se prvo shvati ko je bio Ante Starčević i koje su to aktivnosti za koje je ova nagrada u prošlosti dodijeljivana. (Izvor).

Ante Starčević (1823. - 1896.) utemeljitelj je hrvatskog ultranacionalizma čije su ideje kamen temeljac hrvatskih nacionalističkih i ekspanzionističkih pokreta do danas, uključujući i hrvatski ustaško-nacistički pokret iz Drugom svjetskog rata, hrvatski pokret “Hrvatsko Proljeće” iz 1970-tih te Hrvatsku agresiju na BiH iz 1990-ih. Starčevićeve ideje nadahnule su nasilno uklanjanje Srba iz Hrvatske i definirale BiH kao teritorij predodređen za hrvatsko osvajanje, istovremeno jačajući mržnju prema nehrvatima, uključujući i Bošnjake, koje je on rutinski oslovljavao najpogrdnijim i rasističkim izrazima. Stoga ne čudi da je ovaj Orden historijski dodijeljivan onima koji su doprinijeli hrvatskim militantnim ili ekspanzionističkim akcijama, uključujući protiv BiH, te onima koji su pokazivali krajnju mržnju prema drugima, uključujući i prema Bošnjacima.

Neki od najpoznatijih primatelja Ordena Ante Starčevića jesu:

  • Politički lideri HDZ-BiH i osuđeni ratni zločinci, uključujući i Jadranka Prlića, premijera ratne kvazi-države "Hrvatska Republika Herceg-Bosna" ("HRHB") i Daria Kordića, potpredsjednika HRHB-a i zapovjednika hrvatske paravojne formacije HVO, od kojih su obojica osuđeni na 25 godina zatvora od strane UN-ovog Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) zbog kršenja Ženevskih konvencija o ljudskim pravima, zločina protiv čovječnosti, uključujući ubistva, silovanja, nehumano postupanje prema civilima i ostalo, Vidi Presudu Prliću (Izvor), Vidi, Presudu Kordiću (Izvor), kao i Mate Bobana, predsjednik HRHB-a, čiju je glavnu ulogu u ratnim zločinima ICTY detaljno obrazložio u spomenutoj odluci o Prliću, ali koji nije osuđen jer je preminuo prije suđenja. (Izvor)
  • Mnoštvo lidera HDZ-a iz užeg kruga predsjednika Tuđmana koje je ICTY u svojim odlukama sporadično identifikovao kao saučesnike u agresiji i zločinima u BiH, uključujući i Branimira Glavaša, presuđenog ratnog zločinca. (Izvor) (Izvor), Ivić Pašalića, Tuđmanovog savjetnika koji je priznao očekivanje optužnice za ratni zločine u BiH (Izvor) (Izvor) te Vladimir Šeksa, Tuđmanovog savjetnika za rat u BiH (Izvor) koji i danas tvrdi da su napadi Hrvatske na Bošnjake bili opravdani, (Izvor), (Izvor), te Šime Đodana, koji je nakon sudjelovanja u ratu protiv BiH objavio i knjige o BiH kao hrvatskom srcu i nasljeđu (Izvor) i Žarka Domljana, koji i danas tvrdi da je ICTY-jeva presuda masovnom ubici, generalu Praljku “rasistički” čin. (Izvor), (Izvor).

I ova lista se još nastavlja.

Dodajući gore navedenim činjenicama i to da je upravo ove sedmice gospodin Čović, trenutni čelnik HDZ-BiH, još jednom zatražio uklanjanje OHR-a iz BiH (Izvor), smatramo da proruska pristranost gospodina Schmidta te njegova bliskost sa HDZom, okrunjen sa njegovim Starčevićevim ordenom, ga čini ne samo neprikladnim za OHR, već i kandidatom čije bi imenovanje u OHR bilo poput postavljanja lisice na čelo kokošinjca (Američka fraza koja se koristi za ovakve prilike – mada malo čudno zvuči na Bosanskom).

Stoga vas molimo da preduzmete ne samo potrebne korake kako bi se blokiralo imenovanje g. Schmidta u OHR, već i da iskoristite ovu priliku da razmislite o značaju ovog razvoja događaja i priznate da je vodstvo EUa još uvijek nedovoljno sazrelo da pravilno postupa prema BiH problemima. Čak šta više, ovo je i jasan znak da sada nije dovoljno samo sudjelovanje SAD-a uz EU u odlukama o BiH, već i izravno i čvrsto američko vodstvo u tom polju – a u slučaju i da je zamjena za čelnika OHR-a zaista i opravdana, onda možda i američki kandidat za tu ulogu.

S najljepšim pozdravom i zahvalom.

 

Ispred KBSa

Gosp. Azem Dervisevic.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Svijeta


Print   Email

Related Articles