Sučelili se kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Na Kongresu Bošnjaka svijeta koji je održan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu prisutni su bili kandidati za člana Predsjednistva BiH, iz reda bosnjačkog naroda, Šefik Džaferović, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Amer Jerlagić i iz RS, Ramiz Salkić.

Cilj je bio da se građani, u prvom redu Bošnjaci koji žive izvan BiH upoznaju s predizbornim programima kandidata, a sve uoči predstojećih izbora.

KBS je organizacija koja je osnovana prije sedam godina i čiji je osnovni zadatak umrežavanje Bošnjaka u svijetu i njihova čvrsta veza sa domovinom. Skupština se održava u sklopu manifestacije Dani kongresa Bošnjaka svijeta pod nazivom „Od Drine do Une“.

"Želja nam je da u ovim uslovima napravimo progres koji je moguć na više načina, a ekonomija će biti naš prioritetni zadatak, kao i da zaštitimo i pomognemo povratnike u cijeloj BiH", izjavio je danas u Sarajevu Azem Dervišević, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS).

"Imamo ljude rasprostanjene u čitavom svijetu koji imaju visoku kupovnu moć, oni podržavaju svoje familije, ali isto tako oni kupuju proizvode iz BiH. Želimo tu ekonomsku moć da iskoristimo" naglasio je Dervišević.

Kako je kazao Dervišević, manifestacija je počela sa njihovom posjetom Potočarima da bi odali počast žrtvama u Srebrenici. Posjetili su i Unsko-sanski kanton i mezare velikana, a sa načelnikom Općine Bužim, među ostalim, su dogovarali kako da zajednički uvezuju Bošnjake iz svijeta sa gradovima u BiH. U Bihaću su organizovali tribinu o temi globalno djelovanje Bošnjaka i neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa. No, pored odavanja počasti žrtvama i herojima, naglasio je Dervišević, mora se pričati o sadašnjosti i planirati budućnost.

Tema neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa pojavila se kao potreba jer smo mi vjerovali da je naša država stabilna i funkcionalna, ali svi ste svjedoci nasrtaja na našu domovinu iz susjedstva potpomognutu iznutra. Jednostavno smo procjenili da je to nešto čime se moramo baviti i zadali smo sebi neke minimume, a to su BiH i njene vanjske granice i ravnopravnost svakog građana i naroda unutar BiH. Želimo sarađivati sa svima onima koji vole ovu državu bez obzira na to da li žive u BiH ili inostranstvu - kazao je Dervišević, dodajući da je njihova želja da te progresivne ljude u domovini i vani uvezuju, te da će iz tog uvezivanja nastati konkretni projeketi.

Dervišević je iznio podatak da u Americi ima oko 68 zajednica u kojima žive Bošnjaci i da tamo živi pola miliona Bošnjaka.

"Oni nisu u Bosni, ali Bosna jeste u njima. Rade puno toga, od lobiranja u političkom smislu i ekonomske pomoći i spremni su otvarati bizinse ovdje", naveo je Dervišević, napominjući da je uloga politike da stvori uslove za investicije.

Dervišević je dodao da će se više fokusirati na lokalne zajednice i da mogućnosti za saradnju postoje u brojnim oblastima.

Nakon radnog dijela, održan je i svečani dio skupštine KBS kome su prisutvovali brojni gosti. potom je KBS organizovao predstavljanje i razgovor sa kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Šefik Džaferović, kandidat SDA smatra da je SDA do sada realizovala značajne projekte i da će to činiti u budućnosti.

"Premda je u svojim dosadašnjim programima i platformama SDA tematizirala sva pitanja od ključnog značaja za BiH, u okviru ove platforme 'BiH 20-26' reaktivirali su se nekih od značajnih projekata, a predstavljaju novi projekti koji će biti u fokusu angažmana SDA, kako unutar stranačkih struktura, tako i u državnim institucijama na svim nivoima vlasti čiji kadrovi SDA u narednih osam godina moraju imati odlučujuću ulogu", rekao je Džaferović.

 Mirsad Hadžikadić, nezavisni kandidat s adresom u SAD-u je ukazao na potrebu "poštovanja ideja".

"Mislim da je jedna BiH. Svako je potreban u toj borbi da dođemo do konačnog cilja. Svako ima dobrih ideja. Te ideje se moraju poštovati. Na kraju ćemo razgovorom morati doći do nove BiH", mišljenja je Hadžikadić.

Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka je, pak, govorio o budućnosti BiH.

"Mislim da je važno na samom startu da znamo nekoliko stvari. Prvo je da mi shvatimo, ovo je 2018. godina da mi kao narod, kao država shvatimo gdje se mi nalazimo. Dakle, da znamo neku sliku unutrašnju, regionalnu, međunarodnu sliku. Da u 2018. godini budemo realni svatimo i stavimo naše vizije, naše korake i naše aktivnosti u kontekstu toga šta u ovom momentu imamo", ukazao je Šepić.

Amer Jerlagić, kandidat Stranke za BiH kao svoju prednost u odnosu na ostale kandidate je naveo to što dolazi iz realnog sektora.

"Moja malenkost dolazi iz realnog sektora. Dugo na političkoj sceni BiH, na čelu države niko nije bio ko dolazi iz realnog sektora - ko dolazi iz privrede. Čitav svoj radni vijek sam u realnom sektoru. Nisam u parlamentima. Znam kako je stvoriti od jednog dinara, dva dinara - od jedne, dvije marke. Mislim da je BiH u ovom momentu potreban tehnomenadžerski pristup - da su potrebne promjene, da su promjene realne i moguće. Alternativa sam stanju koje danas živi BiH", naglasio je Jerlagić.


Print   Email

Related Articles