Američki senator Michael B.Enzi posjetio bosanske piramide

Američki senator Michael B.Enzi posjetio bosanske piramide

Arheološke lokalitete u Visokom na kojima radi Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” posjetili su 25. maja 2015. visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država ambasadorica BiH u Briselu Bisera Turković i američki senator Michael B. Enzi.

Enzi u Senatu predstavlja državu Wyoming i to od 7. januara 1997. godine do danas. Poslije karijere u Zračnoj Nacionalnoj gardi Wyominga (1967.-1973.), dva puta je bio gradonačelnik grada Gillette,  Wyoming, ukupno osam godina počevši od 1975., zatim je tri puta za redom izabran za predstavnika države Wyoming u Predstavnički dom te, u konačnici 1997., izabran senatorom za Wyoming. Vrlo je utjecajan i poznat po međustranačkoj saradnji.

Turković i Enzi su u pratnji oficijelnog vodiča Fondacije posjetili Prahistorijski podzemni labirint Ravne gdje su upoznati s činjenicama o svim aspektima ove misteriozne građevine. Također, gostima su predstavljeni i ostali arheološkim lokaliteti u Bosanskoj dolini piramida i dosadašnji rezultati istraživanja koja provodi Fondacija.

Po obilasku kompleksa, ambasadorica Turković je dala podršku radu Fondacije i njenim nastojanjima da otkrije sve činjenice o ovim drevnim objektima.

Senator Enzi je, zapisao je u Knjigu utisaka, bio fasciniran informacijama koje je čuo tokom obilaska lokacija.

- Ovo je fascinantno, misteriozno, edukativno, nešto što mijenja historiju. Fantastična tura i objašnjenje.  – kazao je te dodao da odavno već zna za bosanske piramide.

Inače, ovaj visoki američki zvaničnik je u posjet piramidama stigao u pratnji supruge.

(www.piramidasunca.ba)

KBS Info

Kongres Bošnjaka Svijeta je nevladina organizacija osnovana 2011. god. Cilj Kongresa je osnaživanje države Bosne i Hercegovine kroz povratak prognanih te formiranje poslovne asocijacije privrednika iz BiH i dijaspore radi poslovne saradnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Office Sarajevo