Dervišević u Novom Pazaru: Bošnjaci u svijetu šansa za prosperitet

Dervišević u Novom Pazaru: Bošnjaci u svijetu šansa za prosperitet

Predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta Azem Dervišević sastao se danas u okviru zvanične posjete Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsjednicom Skupštine grada Ifetom Radončić.

Dervišević je u razgovoru sa gradonačelnikom Novog Pazara ocijenio da su Bošnjaci u Bosni i Sandžaku najmanje ravnopravni i istakao da je njihova rasutost po cijelom svijetu zapravo velika šansa za ekonomski i svaki drugi prosperitet Bošnjaka.

”Tragedija bošnjačkog naroda zbog koje se on našao u čitavom svijetu je naša velika šansa. Mi imamo pred sobom velika iskušenja, mnogo problema, ali imamo i kapaciteta. Ljudi koji su otišli odavde mogu dati doprinos privrednom jačanju i borbi za ravnopravnost. Ne volim da kukam, ali nažalost Bošnjaci u Bosni i Sandžaku su najmanje ravnopravni. Mi želimo da se izborimo za ravnopravnost, ne da molimo. Ne želimo ništa više, ali ne prihvatamo ništa manje od toga”, kazao je Dervišević.

Gradonačelnik Nihat Biševac ocijenio je da je umrežavanje sa Kongresom Bošnjaka svijeta razvojna šansa za Novi Pazar. ”Imali smo veoma konstruktivne razgovore o mogućim oblicima saradnje i potencijalima koje pruža Kongres Bošnjaka, a koje možemo iskoristiti za rješavanje problema u Novom Pazaru i Sandžaku”, kazao je Biševac.

Predsjednica Skupštine grada Ifeta Radončić izrazila je zadovoljstvo zbog prilike da ugosti predsjednika KBS.

“Tokom posjete Novom Pazaru  Dervišević je  imao priliku da vidi kako ovdje živimo i kako ostvarujemo bošnjačko jedinstvo, kao i kako kroz institucionalno delovanje rješavamo probleme građana Novog Pazara”, rekla je Radončić.

Kongres Bošnjaka svijeta osnovan je 2011. u Sarajevu sa idejom da odgovori na mnoge izazove sa kojima se bošnjački narod suočava.  Danas u svom sastavu ima članove od Australije do Kanade, ali i Sandžaka.

 

 

 

KBS Info

Kongres Bošnjaka Svijeta je nevladina organizacija osnovana 2011. god. Cilj Kongresa je osnaživanje države Bosne i Hercegovine kroz povratak prognanih te formiranje poslovne asocijacije privrednika iz BiH i dijaspore radi poslovne saradnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Office Sarajevo